SEO eszközök

Sok a Google -tól független SEO eszköz, program is létezik, mely megkönnyítheti a keresőoptimalizálást, illetve információt adhat oldalunkról, ugyanakkor az eredmények félreértelmezése hibák elkövetésére sarkallhat.

Helyezés ellenőrző

Hasznos, ha oldalunkat a 100. hely után találjuk meg a keresőben. Nem kell egyenként végignéznünk a találati listát. A program egy adott kereső szóra lekérdezést hajt végre és megkeresi oldalunkat, majd kijelzi helyezését. Figyelembe kell vennünk azonban az alábbiakat:
– A legtöbb program bármely domainünkhöz tartozó oldalunkat találatnak veszi. SEO szempontból nem árt tudni melyik oldalunkat találta meg.
– A lekérdezés egy adott Google szerverről történik, ami nem biztos, hogy éppen az a szerver ahonnan mi kapjuk az információt. (Bár a szerverek szinkronizálnak.)
– A lekérdezés egy adott pillanat eredményét tükrözi.
– Több programnál előfordul, hogy időtúllépés (lassú keresés) esetén téves információt ad.
Tudom evidens, de ha mi keresünk rá egy oldalunkra és nem töröltük a Google követőjét (cookie) számítógépünkről, vagy be vagyunk lépve Google fiókunkba, ne lepődjünk meg ha oldalunk igen előkelő helyen van. Ez nem a keresőoptimalizálás, hanem a saját böngészési előzményeink eredménye.

Tartalom ellenőrző

SEO szempontból nagyon fontos a tartalom. Vannak programok, melyek végignézik oldalunk forrását (a Google is ezt látja) és ki írják a főbb információkat, vagy figyelmeztetnek a hiányosságokra. Itt sem árt figyelembe venni pár dolgot:
– Ha nem tudjuk mik a meta tag -ek, vagy mi a különbség a “cím” és a “címsor” között feleslegesen használjuk az eszközt.
– Tartalomkezelő rendszereknél előfordulhat, hogy egy oldal dupla meta tag-el jelenik meg, melyek más tartalommal bírnak. Ilyenkor lehet, hogy a program nem észlel hibát, de mást mutat mint amit a Google figyelembe vesz.

Validator

A legtöbben sajnos egyszerűen anyagilag nem tehetik meg hogy olyan szabvány helyes (tökéletes) oldalt készítsenek, mely a Google -nak is tetszik. Az XHTML-1 talán a legelterjedtebb szabvány ( HTML 4.01 XML alapokon). Az egyszerűség és az Internet Explorer böngésző miatt az adatok általában text/html -ben mennek, sajnos azonban ebben a típusban küldött XHTML egy hibás HTML, viszont ha átállunk a application/xhtml+xml típusra elég egy apró hiba és vége az oldalunknak.

Ha nincs pénzünk profi programozóra, ne ijedjünk meg ha oldalunkon találunk pár hibát, mivel javításukkal lehet, hogy több kárt teszünk oldalunknak:
– esetleg néhány Google által elvárt funkciót is le kell tiltanunk,
– el kell távolítanunk néhány beépülő modult (megjegyzem a Facebook sok problémát okoz),
– sokszor már maga a Google+ gomb beillesztése INVALID.

Természetesen a cél a szabványhelyes oldal, de néha kompromisszumot kell kötnünk.

Egy SEO elemzés sosem árt a weboldaladnak, hogy tudd, milyen irányban lehet még javítani rajta.

spacer

weboldal bérlés