seo – keresőoptimalizálás

Kinek, és minek a SEO

Miért jó ha a Google találati listáján elöl van egy oldal?

Talán meglepő, hogy felvetődik a kérdés, de önmagában elöl lenni a keresőben nem cél. ; értelme akkor van ha ezzel növekszik az adott oldal által generált forgalom, bevétel. Ezt olyan honlap érheti el, mely valamit elad, valamit amit keresnek.

Webáruházak

Keresőoptimalizálás nélkül ( SEO ), talán nincs is értelme üzemeltetni. Ha konyhabútort árul egy webshop, vajon az a sok százezer ember aki a Google keresőt használja, hogy megtalálja a neki megfelelő terméket eljut az oldalra? Talán komoly összegű hirdetések árán, melyek töredék összegéért egy jó seo jóval nagyobb eredményt ér el.

Szolgáltatók

Az országos szolgáltatók közül a kifejezetten Internetre szakosottak már felismerték a seo fontosságát. (Domain és tárhely szolgáltatók, erotikus oldalak…) A helyi szolgáltatók azonban nagyon kevesen foglalkoznak vele, pedig…: ha egy kereső szót településsel kiegészítünk (szűrünk); szinte fillérekért a Google találati lista elejére kerülhetünk. Szerelők, szállásadók, szépségszalonok, felújítók… komoly összegektől esnek el mert nem alkalmazzák a SEO -t.
.
Napi 100 keresés van “apartman tatabánya” kifejezésre. Vajon ez a száz keresés mit hozna ha tatabányai apartmanja elöl megtalálható lenne?

Helyi értékesítők

Üzletek, boltok melyeket ma már szintén egyre többen keresnek az Interneten. Elsősorban azok a termékek jönnek itt szóba, melyeket helyben keresnek jobban, melyek szállítása költséges, mérete nagy, kipróbálása, előzetes megtekintése fontos, gyorsan van rá szükség. Már régóta népszerű pl.: a pizza.

Naponta több mint 400 ember keres rá a “pizza debrecen” kifejezésre ! Bátran mondhatom, hogy ha ennek csak a tizede rendel attól aki az első oldalon van már bőven megérte a SEO. Aki viszont egyáltalán nem foglalkozik a keresőoptimalizálással az komoly megrendeléstől esik el.

Hirdetési felületek

Sokan hoznak létre oldalt azért, hogy hirdetési felületeit árusítsák. Ezen oldalaknak legfontosabb a látogatottság. Az már nem kifejezetten seo kérdés, hogy az oldal látogatóiból hogyan lesznek az oldalon hirdető vásárlói. (Lényeges.) A seo feladatánál maradva azt be kell látni, hogy a látogatóknak “valódiaknak” kell lenniük. A trükközéssel odacsalt oldal megtekintők nem fognak egyetlen hirdetést sem megnézni, pláne azokra kattintani. Egy hirdetésekből élő oldal is hirdethet, de ritkán éri meg.

Vannak szavak melyeket naponta több ezren írnak be a keresőbe és az ott talált oldalakra kattintanak. A látógatók növelésének ezért egyik legegyszerűbb módja a seo, vagyis a keresőoptimalizálás. (Természetesen a közösségi portálok is nagy forgalmat képesek generálni; egy seo -s eleve használja ezeket.)

spacer

weboldal bérlés

Leave a reply