A SEO és tárhely összefüggései

Seo és szerver

Köztudott, hogy a keresőoptimalizálás (seo) már a domain név kiválasztásával elkezdődik. Ennél lényegesebb azonban a megfelelő tárhely választás. Magyarországon rengeteg szolgáltató működik megnehezítve a választást. Mindenképpen érdemes ismerősöktől érdeklődni, vagy tapasztalt weboldal szerkesztővel, keresőoptimalizálóval konzultálni. Néhány alapvető szempont tárhely választáskor:

– A szerver rendelkezésre állási ideje, folyamatos működése. Tapasztalatok szerint már nem szokott gondot okozni. A 99,9 % -os rendelkezésre állást már a legtöbb helyen biztosítják. Néhány webfejlesztő akár 99,99% rendelkezésre állású tárhelyet is biztosít ügyfeleinek. Ritkák a kimaradások, nem tűnnek el honlapok rövid időre sem.

– Adatbázis (SQL) futtatási lehetőség biztosítása. A statikus honlapok létjogosultsága egyre kérdőjelesebb, dinamikus tartalomkezelő rendszerek pedig adatbázissal futnak. Blogokhoz, fórumokhoz, webáruházakhoz, katalógusokhoz elengedhetetlen. (WordPress, Drupal, Joomla, Magento, OsClass…)

– Webes adminisztrációs felület biztosítása. Ahhoz, hogy valóban elvégezhessük honlapunk működtetése szempontjából a számunkra legjobb beállításokat, tudnunk kell kezelni az adatbázist, a tárhely hozzáférést, a levelezéseinket, a domain neveinket… Sok helyen kaphatunk CPanel -es hozzáférést, ahol az előzőeken kívül még rengeteg beállítást elvégezhetünk, sőt akár ingyenes rendszereket, szoftvereket is telepíthetünk.

– A szerver sebessége. Weboldalak ezrei azért teljesítenek a Google keresőben rosszul, mert drasztikusan lassú az oldal betöltések ideje. (Fontos seo szempont a sebesség.) Ennek sok oka lehet, de ha már a szerver is lassan szolgálja ki a felhasználói oldalt, nem sokat tehetünk.

– 24 órás segítségnyújtás. Nem alapvető szempont, de egy jó szolgáltató éjjel-nappali ügyeletet tart fennt az esetleges hiba elhárítási feladatok elvégzésére.

Ma már pár ezer forint éves díjért profi tárhelyek állnak rendelkezésre.

spacer

weboldal bérlés