Szövegírás hibái

Minőségi tartalom

SEO szempontból, (de látogatói oldalról is) fontos, hogy egy weboldal minőségi tartalommal jelenjen meg, de úgy tűnik mintha a magyar weboldalak üzemeltetőinek többsége továbbra sem törekedne erre. Az okokat keresve webszerkesztők körében végzett kisebb felmérés alapján aztán kiderült, hogy valójában még ők sem mindig tudják mit is jelent egy weboldal esetében a minőségi tartalom. Már többször volt szó a Google Pandáról, mely a tartalom alapján vizsgálja a honlapokat. Lehet azt mondani, hogy büntet, de SEO oldalról ezt így nem jelenthetjük ki, hiszen a Google mindig is tájékoztatást ad arról mik az elvárásai és ezek alapján (valamint az oldal népszerűsége alapján) alakítja ki a helyezést. A Google -val nem versenyzünk; azzal együttműködünk, és akkor sokat segít.

Íme azok a hibák, melyekkel nap mint nap találkozunk:

Nem kellő mennyiségű tartalom

Elsősorban a weboldalon elhelyezett szöveges információ mennyisége számít. Hihetetlen mennyiségű weboldal létezik a neten és ezek közül egyértelműen azok a népszerűbbek, melyek részletes és teljeskörű egyedi tartalommal bírnak. Egyre inkább át fogják venni a vezető szerepet az egyedi és folyamatosan frissülő, növekvő tartalommal bíró média oldalak.

Duplikált a tartalom

Keresőoptimalizálás / SEO / témakörben mindíg találkozumk ezzel a problémával. A Google automatikusan azonosítja azokat a webhelyeket melyeken azonos a tartalom. Súlyos hiba, ha egy portálon belül talál egyezőségeket és ennek okát nem jelezzük felé.

Rendezetlen tartalom

Alapvető dolog, hogy a honlapunkhoz mellékelünk egy weboldal térképet. Ezt a Google automatikusan is észleli (sitemap.xml). Az oldal feltérképezést azonban a linkek alapján teszi. Ha ezek a linkek rendszertelenül, össze-vissza küldözgetik a feltérképező programot, az indexelés sem lesz pontos.

A tartalom és a forráskód aránya nem megfelelő

A seo a látvány és a program kompromisszuma. Vagyis probléma, ha az oldalon sok olyan dolog (script, flash, html kód…), van melyek a felhasználó számára nem láthatóak. Jelentős arány tévesztésekre már akkor is fény derülhet, ha egy “oldal forrása” megtekintéssel jó hosszú szöveges leírást látunk, míg az oldal csak pár mondatos egy-két fotóval. Súlyos hiba, ha a forrás eleve felesleges kódokat tartalmaz. Ez jellemzően ingyenes webszerkesztők esetében fordul elő. A WordPress az egyik leginkább keresőbarát tartalom kezelő, de SEO szempontok alapján nem ajánlatos minden számunkra elbűvölő látvány elemet alkalmazni.

A kulcsszó halmozottan szerepel az oldalon

Természetes, hogy egy adott témakörben bizonyos szavak többször szerepelnek más kifejezéseknél, de a kereső számára rögtön gyanús lesz, ha egy szó nagyon magas arányban van jelen. (Természetesen a kis arányszám sem jó.)

Nem kap kellő információt a Google a feltérképezés során

Sokan a seo szempontjából a meta tag -ekre gondolnak. Ezek fontosak, de nem elég az oldal rövid leírása és a kulcsszavak megadása. Szükséges meghatározni a tartalom típusát és nyelvét is, sőt egyre több és több információt vár el a kereső (struktúrált adatok). Egy jó SEO során a meta adatok megadása sem elég. Az oldalnak megfelelő név szükséges, az információkat kellő címsorokkal kell ellátni és nem árt ha alkalmazunk egyéb kiemeléseket is a szöveg tördelése során. Ráadásul minden egyes oldalunkhoz releváns, lehetőleg egyedi adatokat kell megadni. (Ja; és a képek leírását se felejtsük el.)

Nagyon sok link van az oldalon (vagy egy aloldalon)

Kellenek a jó linkek, de ami sok az sok. (Főleg ha egy link többször is szerepel.)

Nagy az oldal Kilobyte -ban mérve

SEO oldalról nézve a betöltődési ideje egy oldalnak nagyon fontos. Ezt értelemszerűen lassítja a nagy oldal. Ugyanakkor a kereső általi feltérképezést is befolyásolja. A probléma legtöbbször könnyedén orvosolható a felesleges forráskódok eltávolításával, a képek optimalizálásával és egy kis egyszerűsítéssel.

spacer

weboldal bérlés

Leave a reply